До кінця року подорожчають продукти харчування

В Україні до кінця року експерти прогнозують підвищення цін на основні продукти харчування – хліб, молоко, м’ясо, овочі.
Причиною подорожчання стане ріст темпів інфляцїї у вересні та цьогорічна неврожайність через несприятливі погодні умови. Голова Національної ради економічного розвитку Олексій Дорошенко прогнозує, що зростання не буде значним оскільки ціни і так занадто високі. За словами Дорошенка, українці продовжать витрачати на їжу близько 40-50% своїх доходів.
Які позиції подорожчають?
Молочні продукти – експерти прогнозуть подорожчання на 4%. «Молочка дорожчатиме невеликими темпами. У літні місяці ціна на неї стабілізувалася, так як попит на неї був значно менше. У вересні ціна на молочну продукцію знову піде вгору. Люди почнуть повертатися до молочних продуктів, так як ризики отруєнь будуть меншими. Відповідно, в перший місяць осені молоко і сметана подорожчають на 20-30 копійок. Вартість вершкового масла залежить не від внутрішніх факторів, а від можливості експорту. Якщо можливість експортувати в інші країни буде кращою, ніж на сьогоднішній день, масло може подорожчати на 2-3 гривні за кілограм », – сказав Дорошенко
Хліб може стати дорожчим на 6% до кінця цього року. Це обумовлено тим, що урожай пшениці та його якість у цьому році набагато гірша ніж у 2018 році. В першу чергу це пов’язано з погодними умовами та якістю хліба. Щомісячний ріст вартості хліба становитиме 1,5-2%, адже хлібопекарі планово піднімають рентабельність соціальних сортів хліба.
Овочі та фрукти. В минулому році рекордсменом подорожчання стала цибуля, ціна на яку зросла у 3 рази. Цьогоріч «лідером» стала картопля. Через холодний травень багатьом довелося пересаджувати картоплю, через що зрушилися терміни дозрівання молодої та пізньої картоплі. Експерти прогнозують, що ціни на картоплю зростуть на 10-15%. Глава Союзу українського селянства Іван Томич взагалі вважає, що картопля до зими подорожчає в три рази.
За словами Томича, помідори і огірки різко виростуть в ціні з вересня. Зростання складе 70-100%. Такі ж зміни чекають ціни на фрукти. Навіть яблука можуть вирости в ціні на 100%.
«Вже у вересні ціна на овочі піде вгору і буде рости з кожним місяцем осені. В першу чергу це стосується борщового набору. Якщо ми говоримо про інші овочі, то вони будуть дорожчати сильніше. Вже не буде помідорів і огірків з відкритих ґрунтів, відповідно, вони будуть рости в ціні. Невелике подорожчання почнеться у вересні, а в жовтні воно може змінитися диким трендом», – впевнений Олексій Дорошенко.
М’ясо та сало. Ціни на м’ясо теж підуть вгору. Експерти прогнозують, що восени подорожчають свинина і курятина.
«З вересня в Україні подорожчає свинина. Її подорожчання – світовий тренд. Те, що відбувається в Україні, відбувається через зростання світової ціни на свинину. У зв’язку з цим вартість свинини буде збільшуватися на 1,5% щомісяця », – сказав Дорошенко.
Експерт не виключає, що буде дорожчати курятина.
«Підстав для зростання цін немає, але, коли в Україні зростає вартість свинини, виробники більш дешевого м’яса, а це курятина, хочуть заробити, і підвищують ціни. В результаті люди готові платити по 130 – 135 гривень за кілограм філе, хоча економічних підстав для цього немає », – резюмував Олексій Дорошенко.
Сповільнить зростання в подорожчанні «національний продукт» українців – сало. На думку Томича, восени ціна на сало не зміниться, і лише в грудні буде спостерігатися незначне зростання. До слова, за п’ять років вартість цього «стратегічного» продукту виросла в 5 разів.
Крупи. Головним рекордсменом подорожчання круп стане гречка. За словами експертів, причиною стало те, що у цьому році гречки посіяли на 60% менше ніж у минулому році. Іван Томич впевнений, що гречка до грудня зросте в ціні на 40%.
На думку Дорошенка, ситуація з крупами буде такою: «Подорожчає гречка. На даний момент вона досить дешева. Пшоно, яке зараз коштує 30 гривень за кілограм, опуститься в ціні, так як зараз коштує дуже дорого. Через високу ціну аграрії збільшили посівні площі для пшона. Урожай буде хорошим, і вартість пшона почне знижуватися».
Яйця. Експерти прогнозують підвищення ціни і на курячі яйця.
«Зараз яйця продають дешевше собівартості, таке довго тривати не може, тому вони будуть дорожчати. Якщо восени ціна на них не виросте, то нам потім доведеться переплатити за них в кілька разів. Виробники не зможуть довго працювати собі в збиток. Швидше за все, українцям варто готуватися до подорожчання яєць уже в вересні – жовтні », – резюмував Дорошенко.
У ЗМІ також стверджують, що восени яйця можуть подорожчати до 5-20%. Це обумовлено все тією ж сезонністю.
Як повідомляє влада і експерти, в цьому році зарплати українців у доларовому еквіваленті зросли, а національна валюта зміцнилася. Здавалося б, це повинно було позначитися на цінах. Але цього не сталося.
Варто відзначити, що ціни на продукти зростали весь рік. За даними інфляційного барометра, з початку року в Україні переважна більшість соціальних продуктів харчування подорожчали. Так, борошно виросло в ціні на 15,2% – до 15,4 грн за 1 кг, ковбаси – на 16,08%, до 200,5 грн за кг, рис – на 11,4%, до 30,1 грн за кг, сир м’який – на 5,6%, до 138,1 грн за кг, картопля – на 100,8%, до 20,9 грн за кг.
При цьому з початку року в Україні подешевшало сало – на 1,9%, до 128,4 грн за кг, буряк – на 44,7%, до 7,6 грн за кг, капуста – на 64,7%, до 9 , 1 кг, олію – на 0,5%, до 36,1 грн за літр.
Альтернативою українським «дорогим» продуктам все частіше стають контрабандні товари з Європи. Згідно з дослідженням Економічного дискусійного клубу, як мінімум 13 позицій щоденних продуктів харчування в Україні дорожчі, ніж в Східній Європі. Йдеться про м’ясо, молоко, хліб і овочі. Навіть соняшникову олію в Україні, яка є світовим лідером з її виробництва, продають дорожче, ніж в сусідній Польщі. Те ж саме можна сказати про курятину, хоча Україна в 2018 році увійшла в десятку світових експортерів курки.
За словами експертів, ціни на продукти у нас та за кордоном відрізняються через політику держави. Наприклад, в Польщі діють пільги для виробників продуктів харчування. ПДВ на сільськогосподарську продукцію там встановлений на рівні 5%, в той час як у нас – 20%. Крім цього, польським компаніям і фермерам доступні кредити на пільгових умовах.
На різницю цін впливає інфляція, яка в європейських країнах на порядок менша, ніж в Україні.
Глава «Українського товариства економічних свобод» Мар’ян Заблоцький зазначає, що українські ціни ростуть, в тому числі, через монополії. Він привів у приклад курятину, ринок якої в Україні повністю монополізований. При цьому монополіст отримує виплати з держбюджету. За словами Заблоцького, коли найбільші виробники м’яса в Україні піднімають ціни, весь ринок слідує за ними. У Польщі, навпаки, невеликі виробники постійно конкурують між собою, намагаючись знизити ціни.
Експерти додають, що поки в Україні не будуть проведені реформи і знижені податки, падіння цін очікувати не варто.
Всього комментарів: 0