fbpx
Здоров'я, Новини

Правильне харчування допоможе у спекотні дні

Вівторок, 30 Липня 2019 | 11:03

Минає  другий місяць літа, а температура повітря вже розійшлась не на жарт – щодня нам доводиться прямувати на роботу, займатися щоденними справами в той час, як термометр показує понад +30℃. Спека диктує свої правила, тому кожному доводиться підлаштовуватися під характер природи, використовуючи різні методи, що допомагають бути в формі та залишатися активною особистістю протягом усього дня.

Звісно, існує ідеальний варіант порятунку від високих температур: ви, море і смачні прохолодні напої.  Але, на жаль, навіть після такого райського релаксу на вас чекає повернення у спекотну реальність робочих буднів, а надто, якщо ви – мешканець великого міста або мегаполісу. Та навіть в таких умовах можливо насолоджуватися літом, якщо дотримуватися певних правил. Перш за все це стосується щоденного раціону. Ще Гіппократ казав, що ми те, що ми їмо. З ним погоджуємось ми, лікарі та дієтологи, а особливо це актуально в такі спекотні дні, коли більшість людей відчувають слабкість через втрату рідини в організмі, що супроводжується виведенням вітамінів та мінералів, погіршенням роботи імунної системи. Ми спробували розібратися, яким же має бути правильне харчування влітку.

Дієтологи стверджують, що перш за все необхідно звернути увагу на напої. Варто виключити з раціону або хоча б мінімалізувати вживання:

  • Кава та солодкі напої;
  • свіжовичавлений сік;
  • алкоголь.

Натомість намагайтесь якомога більше пити:

  • Негазована вода (особливо підсолена);
  • гарячий чай;
  • квас;
  • кисломолочні напої.

Що ж стосується їжі, то тут лікарі радять не переїдати, вживати якомога більше сезонних фруктів, овочів, ягід та зелені. А от до страв ми підійшли ще серйозніше, тому не просто перерахуємо їх, а й напишемо рецепти приготування.

Холодні супи чудово втамовують спрагу та допомагають організму відновити необхідний водний баланс.

Класична окрошка.

Інгредієнти:

картопля 4 – 5 шт.;

– яйця – 5 шт.;

– редиска – 8 – 10 шт.;

– свіжий огірок – 2-3 шт.;

– ковбаса (варена або копчена) – 300 г.;

– 1 пучок кропу;

– 1 пучок зеленої цибулі;

– сіль – за смаком;

– сметана або майонез – за смаком;

– квас, мінеральна вода або сироватка.

Приготування:

  1. Відваріть картоплю та яйця. Наріжте рівними шматочками картоплю, яйця, редис, огірки та ковбасу. Подрібніть зелень.
  2. Змішайте всі інгредієнти в глибокій посудині та посоліть за смаком. Сметану або майонез також додають за смаком.
  3. Отриману суміш заправте квасом, мінеральною водою або ж сироваткою.
  4. Перемішайте та подавайте у холодному вигляді.

Кабачковий суп-пюре.

Інгрідієнти:

– кабачок – 2 – 3 шт.;

– цибуля – 1 шт. ,

– помідори – 2 шт.;

– 1 пучок кропу;

– 1 пучок м’яти;

–  сметана – 2 ст. л.;

–  оливкова олія – 2 ст. л.;

– лимонний сік – 1 ст. л.;

– перець та сіль – за смаком;

– вода – 1,5 л.

Приготування:

  1. Поріжте на дрібні шматочки кабачки, цибулю й помідори. Подрібніть зелень.
  2. Протягом 5 хв. на маленькому вогні смажте цибулю, потім додайте помідори та готуйте ще 2-3 хвилини.
  3. Залийте овочі водою та доведіть до кипіння. Додайте кабачки, зелень, м’яту та готуйте під кришкою на середньому вогні 15 хвилин.
  4. Додайте сіль, перець, дістаньте з супу м’яту.
  5. У блендері збийте суп до консистенції пюре. Дайте охолонути, потім поставте в холодильник на 1 годину.
  6. Перед подачею додайте лимонний сік і сметану, прикрасьте суп-пюре зеленню.

Томатний суп з креветками.

Інгрідієнти:

– креветки – 100 г.;

– авокадо – 1 шт.;

– огірок 1 шт.;

– редиска – 5 шт.;

– 1 зубчик часнику;

– 1 стебло селери;

– кріп;

– томатний сік – 400 мл.;

– бальзамічний оцет за смаком;

– сіль та перець – за смаком.

Приготування:

  1. Доведіть воду до кипіння. Варіть креветки протягом 1 хвилини, потім дайте охолонути.
  2. Покришіть всі овочі на дрібні шматочки. Часник подавіть.
  3. Змішайте всі інгредієнти, додайте сіль, перець залийте холодним томатним соком.
  4. Прикрасьте суп зеленню та подавайте холодним.

Гаспачо

Інгредієнти:

помідор – 450 г.;

ріпчаста цибуля – 1 шт.;

огірок – 1 шт.;

– перець консервований- 1 шт.;;

– томатний сік – 3 склянки;

– кінза (коріандр);

– червоний винний оцет – 0,3 склянки;

– оливкова олія – 1/4 склянки;

– соус Табаско – за смаком;

– перець – за смаком.

Приготування:

  1. Наріжте невеликими шматочками половину помідорів, огірка та цибулі. Перекладіть в блендер. Додайте червоний перець і подрібніть до стану пюре.
  2. Отриману суміш перекладіть в миску, додайте томатний сік, нарізану кінзу, оцет, оливкову олію та кілька крапель соусу Табаско. Добре перемішайте.
  3. З решти помідорів вийміть насіння і наріжте невеликими кубиками. Так само наріжте огірок та цибулю, додайте все у суп. Додайте сіль та перець, потім поставте в холодильник охолоджуватися.
  4. На стіл подавайте охолодженим.
Субота, 11 Квітня 2020
10:09

В Ірпені помер чоловік від COVID-19.

Ним виявився 68-річний житель Ірпеня, якого сьогодні о 06:00 ранку авто швидкої доставило до Ірпінської міської лікарні з ознаками легеневої ...

Четвер, 20 Червня 2019
21:30

Позачерговим виборам бути!

Конституційний суд України визнав законним указ президента України Володимира Зеленського щодо розпуску Верховної Ради.  Рішення було ухвалене ...

Неділя, 17 Травня 2020
12:09

В Ірпінському регіоні виявлені нові випадки COVID-19

В Ірпінському регіоні виявлено 5 нових випадків COVID-19 За манулу  добу коронавірус виявили у двох жителів Ірпеня і трьох мешканців ...

Вівторок, 28 Січня 2020
14:43

Чи існує зв’язок між кількістю парків та рівнем злочинності?

Як виявилося, дизайн та структура парків мають вирішальне значення для підвищення чи пониження рівня злочинності. На думку деяких вчених, ...